Nyheter

– I en norsk kontekst er dette nesten så utenkelig at folk ikke tror det kan bli noe av. Men det kan det bli, advarer Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri og Drikkevareforeningen, om en potensiell retur til glassflasker.

EUs Ministerråd foreslår retur til glassflasker

Denne uken ble det klart at EUs Ministerråd ønsker minstekrav til bruk av gjenbrukbare flasker – altså glassflasker. Bryggeri- og Drikkevareforeningen advarer om potensielt enorme konsekvenser for bransjen.

Publisert Sist oppdatert

EUs Ministerråd ble mandag enige om ordlyden i et forslag til en ny forordning som skal regulere bruk og gjenvinning av emballasje. Der tas det til orde for et krav om at 40 prosent av all brus, vann og øl skal selges i gjenfyllingsbar emballasje. Ordlyden bekymrer bryggerinæringen i Norge og Sverige. Det betyr i praksis en retur til glassflasker.

– Dersom dette blir en realitet, og det kan det bli, vil det få enorme konsekvenser for bransjen, fastslår adm. direktør Erlend Fuglum i Bryggeri- og Drikkevareforeningen (Brod).

Kan gå begge veier

Bryggeri- og Drikkevareforeningen har jobbet med denne saken i over et år, blant annet gjennom sine lobbyorganisasjoner i Brussel. Ifølge Fuglum er det ventet at en avgjørelse kommer innen april neste år.

– EU-parlamentet, EU-kommisjonen og EUs ministerråd skal nå diskutere og bli enige. EU-parlamentet kom med sitt standpunkt tidligere i år, og de landet på at det bør gis unntak fra kravet for land med fungerende panteordninger. Men den endelige beslutningen etter diskusjonene kan gå begge veier, advarer Brod-sjefen.

Flere studier har vist at gjenbruk ikke alltid er bedre en gjenvinning. I Norge og Sverige er situasjonen tvert om- Takket være svært høy innsamlingsgrad gjennom panteordningene blir brukte Pet-flasker til nye Pet-flasker og brukte bokser til nye bokser, i stedet for at tomme glassflasker skal transporteres over tildels store avstander for så å vaskes hos bryggeriene. Det gir betydelige miljøgevinster, senest dokumentert i en fersk rapport fra Infinitum.

Fornuftig i andre land

– I en norsk kontekst er dette nesten så utenkelig at folk ikke tror det kan bli noe av. Men det kan det bli, fordi det er fornuftig en del andre land. I store deler av Europa, som ikke har fungerende pantesystemer, er drikkevareemballasje et stort miljøproblem. Så for disse landene er det å stille minimumkrav til gjenbruk faktisk et stort skritt i riktig retning med tanke på miljøet. Men i Norge, hvor vi har en innsamlingsgrad på 97 prosent, vil det å gå tilbake til glassflasker ha store negative miljøkonsekvenser, understreker Fuglum.

Og det er ikke bare miljøet som blir taperen. En retur til glassflasker vil også få store praktiske og økonomiske konsekvenser.

– Man må legge om hele logistikken, og bryggeriene vil måtte gjeninnføre vaskemaskiner. Panteautomatene må bygges om, og man må gjøre endringer på bakrommet i alle dagligvarebutikker.

Uante konsekvenser

Også Brods svenske søsterorganisasjon Sveriges Bryggerier fastslår at dersom forslaget fra EUs Ministerråd blir en realitet, vil det innebære en total endring av emballasjemarkedet og uante konsekvenser for bryggeriene, handelen og det svenske pantesystemet – uten å gi klima- og miljømessige gevinster.

I en pressemelding sier Sveriges Bryggerier at de er svært skuffet over resultatet av rådsforhandlingene, som munnet ut i et forslag som innebærer at bryggeriene må tappe nesten halvparten av produksjonen på glassflasker.

– De kunne gitt unntak fra kravet og gitt produsentene muligheten til å alltid velge det mest klimasmarte alternativet ut fra situasjonen, sier adm. direktør Anna-Karin Fondberg i Sveriges Bryggerier.

Powered by Labrador CMS