Forbruket av rødt kjøtt fortsetter nedover
Ikke siden 1993 har vi spist så lite rødt kjøtt, viser rapporten «Kjøttets tilstand 2024» fra bransjeorganisasjonen Animalia.
Rapporten ble lagt fram onsdag 30. oktober av Animalia, som eies av Nortura SA (66 %) og Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (34 %).
Forbrukstallene fra 2023 viser en nedgang i konsumet av rødt kjøtt på 6,9 prosent, skriver Animalia i en pressemelding.
55,1 kilo per person
Beregnet reelt forbruk av kjøtt var 55,1 kg (rå vare, tilsvarer 37,6 tilberedt vare) per person i 2023 – en reduksjon på 5 prosent fra 2022. Dette er det laveste tallet siden 2006.
Rapporten forteller at forbruket av fjørfe har vært tilnærmet stabilt, mens det har vært en nedgang for storfe, svin og småfe.
– Mens forbruket av hvitt kjøtt og egg holder seg stabilt, ser vi en nedgang i forbruk av rødt kjøtt på 6,9 prosent fra 2022 til 2023. Samtidig indikerer foreløpige tall fra 2024 en mer stabil situasjon, sier Karianne Spetaas Henriksen, fagsjef i ernæring i Animalia.
Utslagene er særlig tydelige for rødt kjøtt: 37,6 kilo per person er det laveste siden 1993, da forbruket var 38,5 kilo. Toppåret var i 2007, da spiste vi i gjennomsnitt 44,8 kilo rødt kjøtt.
Press fra flere kanter
– Dyrtiden i 2023 hadde trolig innvirkning på matvalgene våre, og samtidig pågikk samfunnsdebatten om nye kostråd for fullt. Det røde kjøttet har vært under press fra flere kanter. Selv om kjøttforbruket har gått noe ned de siste to årene, er det for tidlig å slå fast om dette er en langsiktig trend, sier fagsjefen i Animalia.
I rapporten presenteres også resultater fra Animalias årlige holdnings- og tillitsundersøkelse.
Undersøkelsen ble gjennomført i juni i et representativt utvalg på 1000 personer og viser klart at den generelle tilliten til norsk kjøtt- og fjørfebransjen og norske kjøtt- og fjørfeprodukter er stabilt høy.
Økt oppslutning om selvforsyning
På spørsmål om viktigheten av kjøtt- og eggproduksjon for selvforsyning, matsikkerhet og beredskap, svarer 82 prosent av de spurte at det er viktig at vi er mest mulig selvforsynte med mat i Norge.
– Denne andelen har økt jevnt siden 2021. I årets undersøkelse svarer hele 59 prosent at produksjonen av kjøtt og egg bør øke med tanke på selvforsyning og beredskap. Det er en økning på rundt 10 prosent fra 2023-undersøkelsen, sier Henriksen.