Nyheter

– Regjeringen må sette opp tempoet med matkasteloven, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Foto: Are Knudsen

Knapt med tid for matkastelov

I Hurdalsplattformen heter det at regjeringen skal nedsette et utvalg som skal utrede en matkastelov, med sikte på at den får virkning i løpet av 2024. Tiden begynner å bli knapp, konstaterer Framtiden i våre hender.

Publisert Sist oppdatert

­Tirsdag kunne du lese om Framtiden i våre henders lansering av Dumpster Deli Dagligvare. Stuntet er et ledd i arbeidet med å få på plass en matkastelov i Norge.

– En matkastelov kom inn som en del av avtalen mellom regjeringspartiene og SV, og ligger inne både i Hurdalsplattformen og senest i budsjettavtalen med SV, forteller Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Ifølge avtalen med SV, skal målet være å ha loven på plass i løpet av 2024, og ansvaret for utredningen er lagt til Klima- og miljødepartementet.

– Har dere begynt arbeidet med matkasteloven?

– Det arbeides med å få på plass et utvalg som skal utrede en matkastelov, sier statssekretær Aleksander Øren Heen i Klima- og miljødepartementet.

– Utvalget bør også vurdere andre virkemidler for å redusere matsvinnet ytterligere fram mot 2030. Det er behov for grundige vurderinger av hvordan en lov skal se ut, hvilke områder og aktører den skal omfatte, og hvilken merverdi en slik lov vil gi. I et slik lovarbeid blir det viktig å trekke veksler på arbeidet som er gjort under den eksisterende bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, understreker statssekretæren.

– Når kan man anta at et slikt arbeid er klart til å sendes på høring?

– Det er en omfattende oppgave utvalget har foran seg, og det vil ta et års tid til å utføre dette arbeidet, sier Heen, som ikke vet når utvalget vil være på plass.

– Det er veldig bra at utvalget skal arbeide grundig med lovforslaget, men regjeringen må sette opp tempoet med å nedsette utvalget – for vi har dårlig tid, formaner Anja Bakken Riise, når hun presenteres for departementets svar.

Powered by Labrador CMS