Nyheter

Konkurransedirektør Tina Søreide kaller dagligvarebransjen inn på teppet.

Konkurransedirektøren frykter økte matpriser med ny lov

Forbud mot usaklige innkjøpsforskjeller i dagligvarebransjen kan føre til høyere priser for forbrukerne, skriver Konkurransetilsynet i et høringssvar.

Publisert Sist oppdatert

­Nærings- og fiskeridepartementet har på høring to ulike forskriftsforslag til forbud mot usaklige forskjeller i innkjøpsvilkår til dagligvarekjedene. Det første alternativet innebærer et forbud mot at leverandører med vesentlig markedsmakt prisdiskriminerer uten at det kan begrunnes saklig. Det andre alternativet forbyr slik usaklig prisdiskriminering dersom det avgrenser eller er egnet til å avgrense konkurransen.

Høringsfristen for forslaget utløper fredag, og Konkurransetilsynet har nå sendt sitt høringssvar.

– Konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet er en utfordring, blant annet på grunn av importvernet. Løsningen er ikke å innføre flere reguleringer som kan svekke konkurransen ytterligere og gi forbrukerne høyere priser. Konkurransetilsynets tidligere forslag om å kunne gjennomføre markedsetterforskning og pålegge avhjelpende tiltak ved behov, vil være bedre egnet til å løse problemene i dagligvaremarkedet. Dette vil gjøre det mulig å gripe inn mot konkurranseskade på en mer treffsikker måte, sier konkurransedirektør Tina Søreide i en pressemelding.

Som du kunne lese i Dagligvarehandelen onsdag, er et hovedfunn i Konkurransetilsynets siste kartlegging av innkjøpsforskjeller at Norgesgruppen oppnår lavere innkjøpspriser enn Coop og Rema. I gjennomsnitt er forskjellene mindre i 2021 enn i 2017, og motytelser fra dagligvarekjedene forklarer mye av forskjellene. Konkurransetilsynet har også kartlagt årsaker til ulikheter i innkjøpspriser.

Les også:

– Dersom innkjøpsprisene blir regulert, er det en reell risiko for at alle dagligvarekjedene får høyere innkjøpspriser. Kjedene vil da dra mindre fordel av å forhandle hardt, og leverandørene vil være mer tilbakeholdne med å gi rabatter. Etter Konkurransetilsynets oppfatning kan begge de foreslåtte alternativene til forskrift føre til høyere priser for forbrukerne, særlig på kort sikt. Dette fordi det ikke blir tatt hensyn til at enkelte prisforskjeller faktisk kan bedre konkurransen, sier Beate Berrefjord i Konkurransetilsynet i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS